Om Liljestrand Group
Kort om oss
Ett fastighetsförvärv i Haninge i södra Stockholm lade våren 2001 grunden till det familjeägda entreprenörsföretaget Liljestrand Fastigheter. Sedan dess har bolaget hunnit med att både fylla tjugo år och växa en hel del. Ett tidigt fokus på markförvärv för byggande av bostadsrätter expanderades med tiden till att inkludera hyresbostäder och kommersiella lokaler för egen förvaltning, men även helt andra verksamhetsgrenar. För att bättre spegla denna diversifiering togs år 2017 beslutet att skapa koncernen Liljestrand Group.
Idag omfattar gruppen över 50 hel- och delägda bolag. Trots att verksamheten har upplevt en betydande tillväxt är den ursprungliga affärsidéen lika levande nu som 2001: att ha full kontroll över hela processen från förvärv och projektutveckling till byggande och förvaltning, med snabba beslutsprocesser och en innerlig känsla.

Kort om oss
Ett fastighetsförvärv i Haninge i södra Stockholm lade våren 2001 grunden till det familjeägda entreprenörsföretaget Liljestrand Fastigheter. Sedan dess har bolaget hunnit med att både fylla tjugo år och växa en hel del. Ett tidigt fokus på markförvärv för byggande av bostadsrätter expanderades med tiden till att inkludera hyresbostäder och kommersiella lokaler för egen förvaltning, men även helt andra verksamhetsgrenar. För att bättre spegla denna diversifiering togs år 2017 beslutet att skapa koncernen Liljestrand Group.
Idag omfattar gruppen över 50 hel- och delägda bolag. Trots att verksamheten har upplevt en betydande tillväxt är den ursprungliga affärsidéen lika levande nu som 2001: att ha full kontroll över hela processen från förvärv och projektutveckling till byggande och förvaltning, med snabba beslutsprocesser och en innerlig känsla.
Historia
- Byggnation och inflyttning av 30 villor i Kvarnsjön/Uttran.
- Fastigheten Mullvaden, Dalvägen i Botkyrka, förvärvades. Byggproduktion har startat av 16 lägenheter och två lokaler, och inflyttning sker under hösten 2022.
- I Arboga förvärvades en fastighet med restaurang och butiker tillsammans med Kandy’z AB.
- I Sigtuna förvärvades en blivande bostadsfastighet som samägs med Turbinen AB. Här finns bygglov för 80 hyreslägenheter. Byggstart 2022 och planerad inflyttning sommaren 2023.
- I Vira Bruk, Österåker förvärvades 55 villatomter som samägs med Turbinen AB.
- I Skärgårdsstad i Åkersberga förvärvades en byggrätt för mindre handelsfastighet som samägs med Turbinen AB.
- I centrala Åkersberga förvärvades mark som är under pågående detaljplan för ca 45 000 kvm bostäder och samägs med Turbinen AB.
- I Vallentuna förvärvades mark för bostadsändamål i pågående detaljplan som samägs med Turbinen AB.
- Fastigheten Värmdö Mörtnäs 1:526 på ca 1000 kvm uthyrningsbar yta förvärvades i mars, med inriktning på restaurang/konditori, godis, glass och kontor.
- I december förvärvades Botkyrka 15:32 i Kvarnsjön/Uttran, en hyresfastighet med tre lägenheter samt ett gällande bygglov for 12 radhus.
- Moderbolaget tog beslutet att satsa på sin projekteringsavdelning med flera nyanställningar för en kraftfull förstärkning inför kommande byggproduktion.
- Projektet Sommarstugan i Uttran med 39 brf-lägenheter färdigställdes.
- På Värmdö startade byggnation av en besöks- och konferensanläggning på ca 5000 kvm LOA bestående av fem friliggande villor och fyra större hallar. Klart för drift 2021.
- Tott Hotell stängde i maj inför ombyggnation av hotellet med ett helt nytt bostads- och uthyrningskoncept.
- I december förvärvades fastigheten Tumba 8:344, beståendes av 19 hektar mark i Botkyrka, för framtida omfattande byggproduktion av främst bostäder.
- Byggstart för Gäststugan 1, Kvarnsjön/Uttran, med ca 200 nya hyreslägenheter samt p‑däck. Inflyttning 2020.
- Byggstart för skol- och förskole-fastigheten Lekstugan 1 i Kvarnsjön/Uttran med Jensen Education AB som långsiktig hyresgäst. Inflyttning 2019–2020.
- Byggstart av Storstugan 2, Kvarnsjön/Uttran med 150 hyreslägenheter och p‑garage. Inflyttning under 2020–2021.
- Fyra småhusfastigheter på Vindö, Värmdö förvärvades.
- Koncernen bytte namn till Liljestrand Group AB från Liljestrand Fastigheter AB, vilket istället blev ett dotterbolag för fastighetsförvaltning.
- Under våren/sommaren påbörjades arbetet med att starta Bergvikens Husfabrik i Kilafors, Bollnäs kommun.
- Ett nytt konferenskoncept, Brunnsgatan 8, lanserades i anslutning till restaurang Gute i Stockholm.
- Detaljplanen Sandstugan 2 i Kvarnsjön/Uttran, Botkyrka, vann laga kraft i september med ca 350 nya byggrätter.
- Ytterligare byggstart i Kvarnsjön/Uttran av Storstugan 4. Denna innefattade två punkthus på sju våning vardera med hyreslägenheter och ett souterrängplan med närbutik, restaurang, gym, m.m. Inflyttning startade sent 2018.
- Under året påbörjades ett tredje brf-projekt i Kvarnsjön/Uttran. Inflyttning av de 50 nya bostadslägenheterna skedde tidigt 2017.
- Tott Hotell AB lämnade driften av Tott Visby i november.
- Hotell Gute och Breda Blick, två mindre hotellanläggningar med ca 60 rum innanför Visby Ringmur, förvärvades.
- Under hösten förvärvades industrifastigheten Supernovan 1, Huddinge. Initialt förbereddes denna för industri/handel men planerades sedan om för samhällsverksamhet inom offentlig sektor.
- Bostadsfastigheten Lindhov 15:26 i Kvarnsjön/Uttran, Botkyrka, förvärvades och ytterligare 150 hyresrätter planerades.
- Ett tioårigt hyresavtal tecknas med Botkyrka kommun avseende LSS-dagverksamhet.
- Koncernens hyresrättsförvaltning inleddes då de första lägenheterna var inflyttningsklara i Lindhov 15:25 i Kvarnsjön/Uttran.
- I augusti 2014 tecknades även ett femtonårigt hyresavtal med Attendo avseende ett nytt äldreboende i Lindhov 15:25. Inflyttning skedde våren 2016.
- Detaljplan för Sandstugan i Kvarnsjön/Uttran vann laga kraft i november och gav möjlighet till byggnation om ca 230 bostadsrätter och 50 villatomter. Byggstart skedde omgående av två brf-projekt på 130 brf-lägenhter. Inflyttning skedde under 2016.
- Bolaget Rätt Från Början AB (RFB) startades, med inriktning på försäljning av fästelement och mindre byggmaskiner till företag i byggbranschen.
- I januari 2013 förvärvades Uttrans Förvaltnings AB som ägde fastigheten Lindhov 15:25 vid Kvarnsjön i Botkyrka. Fastigheten inrymde äldreboende, daglig LSS-verksamhet i kommunal regi, samt 50 hyresrätter. Sammantaget fanns 12 000 kvm uthyrningsbar yta i sjukhuset och plats för ca 150 bostadsrätter på angränsande mark. Ombyggnad påbörjades i augusti.
- Ytterligare mark i Kvarnsjön/Uttran omfattande ca 50 bostadsrätter och ett 50-tal villatomter förvärvades senare.
- I juli 2013 färdigställdes ett bostadsrättsprojekt med 12 lägenheter i centrala Gustavsberg, Värmdö.
- I november 2013 köptes bolaget Hotel & Resort Norderstrand AB, operatör av Tott Hotell Visby på Gotland, för att ta till vara på synergieffekter mellan Tott Åre och Tott Visby.
- Sedan hösten 2012 driver koncernen Restaurang GUTE på Brunnsgatan 6 i Stockholm.
- I september förvärvades bolaget Box Experience Scandinavia AB som säljer upplevelser.
- Hösten 2011 uppfördes en plåt- och lackverkstad åt Olofsson Bil för ca 35 mkr.
- I december 2011 påbörjades ett nytt industriprojekt vid Gudöbroleden i Vendelsö, Haninge, omfattande ungefär 3000 kvm lokalyta. Inflyttning skedde hösten 2012.
- I mars 2010 förvärvades Tott Hotell i Åre. Under sommaren och hösten byggdes den s.k. Gula Villan om till 28 nya hotellrum. Hela hotellet öppnade för drift i december samma år.
- Tillbyggnad av en Audihall genomförs åt Olofsson Bil för ca 10 mkr.
- I oktober färdigställdes Äldreboende Lupinen i Vendelsö, Haninge med 45 lägenheter. Hyresgäst var Vardaga (dåvarande Carema).
- Fortsatt byggnation av och inflyttning i flera befintliga fastigheter.
- I januari 2008 förvärvades industritomten Söderby Huvudgård 7:137, Haninge. Här byggdes ett industrihus delvis för egen verksamhet, men framför allt för extern uthyrning av industrilokaler, butiker, m.m.
- I juni 2008 förvärvades Vendelsö Gård 3:480, Haninge, med en färdig detaljplan för 44 parhus och 60 lägenheter. Fastigheten styckades upp och bebyggdes etappvis med brf-lägenheter i tvåplanshus. Arkitekt var Per Lotén (Lotén Arkitekter).
- I april 2007 förvärvades Djuröbadens Pensionat, Värmdö. Efter diverse förslag blev det tre skärgårdshus i strandnära läge i genuin skärgårdsmiljö. Arkitekt var Per Öberg.
- I februari 2006 förvärvades Dalarö 2:137, Haninge, där ett mindre flerbostadshus uppfördes i bostadsrättsform. Projektet omfattade tre lägenheter och två lokaler. Inflyttning skedde i slutet av 2007. Arkitekt var Kjell Mejhert (Reflex Arkitekter).
- I maj 2005 förvärvades Dalarö 6:28, Haninge. Här uppfördes två skärgårdshus med inflyttning hösten 2006. Arkitekt var Per Öberg.
- I juni 2005 förvärvades Mörby 15, Nynäshamn. Efter genomförd detaljplan byggdes 23 brf-lägenheter i flerbostadshus med inflyttning från nov-08 till dec-09. Arkitekt var Lars Bergh (Brunnberg & Forshed).
- I december 2005 förvärvades f.d. Kumla Handelsträdgård, Tyresö. Här gjordes en ny detaljplan med 20 hus med äganderätt och inflyttning skedde från jun-08 till dec-09. Arkitekt var var Kjell Forshed (Brunnberg & Forshed).
- Fortsatt byggnation av befintliga fastigheter.
- I juni 2003 förvärvades fastigheterna Näsby 4:870 och 4:882 i Tyresö. Markområdet omfattade en plan för 7 större villafastigheter. I samarbete med kommunen genomfördes parallella uppdrag för ett nytt planinnehåll med stadsvillor. Det blev två brf-projekt med sammanlagt 36 lägenheter. Arkitekt var Per Öberg. Inflyttning skedde feb-juni 2007.
- Fastighet Klena 2:10 innehöll även outnyttjade byggrätter för kontor/industri och dessutom togs en ny detaljplan fram för två bostadsrättsföreningar på 28 respektive 42 lägenheter. Inflyttning skedde i mars-05 och jan-06.
- I mars 2001 förvärvades fastigheten Klena 2:10 i Mårtensberg, Haninge. Det blev startskottet för familjeföretaget och Liljestrand Fastigheter AB grundades. Allt sedan dess har företaget haft sitt huvudkontor i denna fastighet.

Hållbarhetsarbete
Frågor som rör hållbarhet, klimat och miljö måste få ta plats i ett långsiktigt företagande. För en koncern som verkar i den traditionellt resurskrävande byggbranschen är det en självklarhet för Liljestrand Group att vara självkritiska och transparanta, samt att arbeta för en minskad klimatpåverkan på så många sätt som möjligt – stora som små.
En viktig del i koncernens arbete för miljön är att använda Bergvikens Husfabrik för tillverkning av huselement i form av väggar, golv och tak. Att kunna leverera ett hus till byggarbetsplatsen i färdiga pusselbitar leder till ett mer tidseffektivt bygge med färre utsläpp och en lägre total energiförbrukning. Tiden för väderberoende byggarbete fram till ett tätt hus minskar, vilket gör att uppvärmningsbehovet sjunker och riskerna för fukt- och mögelproblem elimineras. Dessutom används träelement med råvaror från närbelägna leverantörer i stället för betong. Detta öppnar upp för smarta logistiklösningar med samlade, lättare leveranser som reducerar både transportutsläpp och tunga lyft, vilket också ger en bättre och säkrare arbetsmiljö på byggarbetsplatsen.
Ett fortsatt arbete för ännu energisnålare hus och ytterligare logistikeffektivitet är inte bara gynnsamt för klimatet, utan likväl för den ekonomiska hållbarheten. En samstämmighet i ekonomiska och miljömässiga mål säkerställer att hållbarhetsarbetet fortgår. Merparten av koncernens fastigheter värms redan idag upp med hjälp av bergvärme och både jourbilar och bilpooler som erbjuds till boende drivs på elektricitet. Hållbar teknik med förnybara energikällor såsom solceller, vatten- och vindkraft finns med som en viktig del i företagets projektutvecklingsprogram.
Vikten av klimatfrågan innebär dessutom att hållbarhetsarbetet måste genomsyra hela koncernen och diskuteras i samtliga forum och verksamheter. I och med att även social hållbarhet är en grundpelare för företaget, som bygger och förvaltar hyresbostäder, nyttofastigheter och kommersiella lokaler med samhällsnyttan i åtanke, tar Liljestrand Group till sig hela hållbarhetsbegreppet. Koncernen kommer också framöver att göra sitt yttersta för både etablerade och innovativa lösningar ska bli ännu lite bättre.
Hållbarhetsarbete
Frågor som rör hållbarhet, klimat och miljö måste få ta plats i ett långsiktigt företagande. För en koncern som verkar i den traditionellt resurskrävande byggbranschen är det en självklarhet för Liljestrand Group att vara självkritiska och transparanta, samt att arbeta för en minskad klimatpåverkan på så många sätt som möjligt – stora som små.
En viktig del i koncernens arbete för miljön är att använda Bergvikens Husfabrik för tillverkning av huselement i form av väggar, golv och tak. Att kunna leverera ett hus till byggarbetsplatsen i färdiga pusselbitar leder till ett mer tidseffektivt bygge med färre utsläpp och en lägre total energiförbrukning. Tiden för väderberoende byggarbete fram till ett tätt hus minskar, vilket gör att uppvärmningsbehovet sjunker och riskerna för fukt- och mögelproblem elimineras. Dessutom används träelement med råvaror från närbelägna leverantörer i stället för betong. Detta öppnar upp för smarta logistiklösningar med samlade, lättare leveranser som reducerar både transportutsläpp och tunga lyft, vilket också ger en bättre och säkrare arbetsmiljö på byggarbetsplatsen.
Ett fortsatt arbete för ännu energisnålare hus och ytterligare logistikeffektivitet är inte bara gynnsamt för klimatet, utan likväl för den ekonomiska hållbarheten. En samstämmighet i ekonomiska och miljömässiga mål säkerställer att hållbarhetsarbetet fortgår. Merparten av koncernens fastigheter värms redan idag upp med hjälp av bergvärme och både jourbilar och bilpooler som erbjuds till boende drivs på elektricitet. Hållbar teknik med förnybara energikällor såsom solceller, vatten- och vindkraft finns med som en viktig del i företagets projektutvecklingsprogram.
Vikten av klimatfrågan innebär dessutom att hållbarhetsarbetet måste genomsyra hela koncernen och diskuteras i samtliga forum och verksamheter. I och med att även social hållbarhet är en grundpelare för företaget, som bygger och förvaltar hyresbostäder, nyttofastigheter och kommersiella lokaler med samhällsnyttan i åtanke, tar Liljestrand Group till sig hela hållbarhetsbegreppet. Koncernen kommer också framöver att göra sitt yttersta för både etablerade och innovativa lösningar ska bli ännu lite bättre.
Finansiell information
Baserat på siffror från 1 januari 2022
FASTIGHETSVÄRDE*
* Beräknat utifrån förvaltningsfastigheter, d.v.s. exklusive byggrätter.
BEFINTLIGA FASTIGHETER
Hyresintäkter
Antal LOA
Antal BOA
Antal hyresbostäder
DETALJPLANER**
Pågående BTA
Pågående byggrätter
Färdiga BTA
Färdiga byggrätter
** I delägda projekt är endast Liljestrand Groups del inräknad.
ANTAL MEDARBETARE
Moderbolaget
Hela koncernen
Kontakta ekonomichef Peter Flemström på 08–586 486 03 eller peter.flemstrom@liljestrand.se
för äldre årsredovisningar eller ytterligare allmän finansiell information.
FASTIGHETSVÄRDE*: 3 000 mkr
* Beräknat som .…
BEFINTLIGA FASTIGHETER
Hyresintäkter: 140 mkr
Antal LOA: 34 000 kvm
Antal BOA: 32 000 kvm
Antal hyresbostäder: 700 st
DETALJPLANER
Pågående BTA: 109 520 kvm
Pågående byggrätter: 1 634 st
Färdiga BTA: 13 698 kvm
Färdiga byggrätter: 107 kvm
ANTAL ANSTÄLLDA
Moderbolaget: 40 st
Hela koncernen: 110 st
3 000 mkr
* Beräknat utifrån förvaltningsfastigheter, d.v.s. exklusive byggrätter.
140 mkr
34 000 kvm
32 000 kvm
700 st
109 520 kvm
1 634 st
13 608 kvm
107 st
** I delägda projekt är endast Liljestrand Groups del inräknad.
40 st
110 st
Kontakta ekonomichef Peter Flemström på 08–586 486 03 eller peter.flemstrom@liljestrand.se för äldre årsredovisningar eller ytterligare allmän finansiell information.